пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Паліна Сцепаненка:Колонія №6 в Орші

Колонія №6 в Орші за свідченням колишніх в'язнів була дуже тяжкою в сенсі психологічних тортур - вона розміщувалася в центрі міста, біля міського парку, де була музика, танці, дівчата в коротких спідницях - все чутно і видно. 
У майстернях колонії робили пательні. 
Був час, коли Оршу називали містом в'язниць - тут розташовувалися три "зони", зараз залишилося дві. Найзнаменитіша "шістка" - колонія №6 - перебувала в будівлі Єзуїтського колегіуму в центрі міста. У 1820 році орден єзуїтів на території Російської імперії був заборонений і оршанський колегіум перетворився в тюрму, що діяла з 1842 по 1989 рік.

За часів СРСР тут - пересильна тюрма, через неї пройшли  тисячі і тисячі репресованих, у тому числі і учасниця антисовєтської групи "Чайка" Левкадія Шішея, котра  очікувала в Орші етапу в табори після війни, коли смертні вироки в СРСР скасували - людей не вистачало , потрібно було відновлювати господарство, тому радянська влада скасувала смертну кару. А перед цим з колишнього колегіуму виводили на розстріл в приміські ліси на Кобиляцьку гору і Могилівське шосе. 
У 80-і роки в "шістці" сидів відомий бєларуський дисидент Міхась Кукобака. 
На початку 70-их років при будівельних роботах на території робочих цехів (там виробляли пательні) знайшли останки людей з покрученими металевим дротом руками, тоді тюремна і міська влада не знали, що робити зі страшною знахідкою і закопали останки знову.

Паліна Сцепаненка , Беларускае Радыё РАЦЫЯ

Переклад за текстом : Калонія №6 ў Воршы
Знимка із Всемережжя.

Немає коментарів:

Дописати коментар