четвер, 5 січня 2017 р.

Уладзімір Хільмановіч : Щоб ніхто не дзьобав

2016 й рік був важким для Бєларусі і для її мешканців. Кажуть, що високосні роки всі такі, надзвичайно напружені і збиткові. Дехто каже, що зараз легких років не буде зовсім, такий світ, що все погіршується, слабшає, падає і деградує. Життя тепер складається з чорних і білих смуг. Чорна смуга -  коли все погано, а біла - коли нема нічого хорошого. Природі людини, однак, властиво готуватися до гіршого, але вірити в краще. Новий рік - нові надії, плани і розрахунки. 

Рік, що минув, мало тішив нас в суспільно-політичному плані. Знову чергові фальшиві вибори, знову обіцянки-цяцянки зарплати в 500 доларів для населення, знову величезні штрафи громадським активістам за національну символіку і пам'ять, знову неухильне підвищення цін практично на все. Знову в оголошений "рік культури" з боку держави було мінімум бєларуської культури і бєларуської мови. Хоча маленьке позитивне зрушення в цьому напрямку все ж відзначимо. "Порадувала" держава РБ своїх громадян під Новий рік і "листами щастя" про нібито дармоїдство від податкової інспекції. Особливо ретельно вираховували тих, хто фактично живе і працює, або вчитися за кордоном. Розрахунок  простий - цих людей завжди можна взяти на контроль і змусити заплатити абсурдний податок безпосередньо на кордоні, де фіксується кожен переїзд. А те, що ця держава не може дати своїм громадянам гідної роботи і належного заробітку, її не хвилює. Простіше записати тисячі людей молодого та середнього віку в "дармоїди". А які ж вони дармоїди?! Мало того, що вони забезпечують себе, так ще й привозять валюту різних країн в Бєларусь, тим самим підтримують економіку країни, часто містять батьків, інших родичів. Не забули пильні інспектори і жінок - матерів, які офіційно не працюють, а знаходяться вдома і доглядають своїх дітей, поки чоловіки розриваються на кількох роботах, або виїжджають на заробітки за кордон. Навіть за радянських часів був таке поняття як "домогосподарка", Нинішні державні "розумники" і цю категорію записали в дармоїди. Просто ганьба і сором за таку державу, нехай вона краще скоротить безліч своїх ідеологів - ось де справжні ледарі, недотепи, нахлібники і дармоїди! Головний же підсумок року для звичайних громадян - зубожіння і якась особлива злоба. Перед Новим роком в натовпах і чергах радісних обличчях можна було побачити дуже мало. 
Слава Богу в 2016-му році справжня війна безпосередньо все ж не торкнулася Бєларусі. Але гібридна війна і експансія з боку східного сусіда йде повсякчас. І ніхто не може дати гарантій, що ця агресія не збільшиться і бєларуських громадян не залучать до московської військової авантюри. Перефразовуючи рок-класика: "І як прадказана святымі, усё вісіць на валаску. І я гляджу з вялікім жахам на сучасную Маскву”.  Найбільшою ж загрозою для бєларусів залишається російська АЕС, яку продовжуть будувати на Астравеччині. Уже двічі гепнув цей величезний реактор - це більш аніж зловісний знак. Знак того, що ця атомна станція може принести Бєларусі лише біду. 
За східною астрологією 2017-й - рік нібито вогняного півня. Символ якийсь абсолютно похмурий. Для Європи особливо. Минулий рік був затьмарений низкою терористичних актів в Старому світі, організованих ісламськими фанатиками. Це можна, поза сумнівами, вважати тенденцією. Ось уже й новий рік почався терактом в турецькому Стамбулі. У Британії заявили про можливість теракту із застосуванням хімічної зброї. Зло в цьому світі надзвичайно різноманітне, сильне і винахідливе. Боротися з ним дуже важко. Про це повинні думати державні та міжнаціональні структури. А звичайній людині найкращий спосіб боротьби зі злом - це робити добро. Своїм рідним, близьким, сусідам, знайомим і зовсім незнайомим людям. І щиро бажаю всім читачам, щоб у 2017-му вас не довбали ні півні, ні орли, ніякі хижаки!
З Новим роком та Різдвом!
Уладзімір Хільмановіч , Беларускае Радыё РАЦЫЯ

Про минулорічний вступ Уладзіміра Хільмановіча до Союзу бєларуських письменників "Зрілість Хільмановіча"
Світлина із Всемережжя

Немає коментарів:

Дописати коментар