четвер, 19 січня 2017 р.

Мікола Бянько:Книголюби з кримінальними нахилами

Жителі СРСР любили себе називати без зайвої скромності найчитаючою нацією в світі. Як обгрунтування цього міфу наводилися дані про астрономічні тиражі різноманітних журналів, книг і газет разом узятих. Але замовчувалося, як правило, те, що велика частина радянської періодики і книг не вартували паперу, на якому вони друкувалися. Зате за книгами Е.М. Ремарка і Е. Хемінгуея завжди були черги в магазинах і без особливої ​​реклами. Дефіцит нормальної літератури породив у народів, що жили в СРСР, в тому числі і у бєларусів, нездорове прагнення до колекціонування книг.
Навіть ті, хто в житті не розгорнув нічого розумнішого від шкільного букваря, бігли в магазини купувати екземпляри для своєї бібліотеки, якщо щось виставлялася на продаж. Літературна нерозбірливість радянського читача призводило до курйозів, коли на одній поличці могли сусідити твори Льва Толстого з пролетарським поетом Дем'яном Бєдним, а книги талановитого Анатолія Рибакова з пустуватими літературними експериментами Аркадія Гайдара.
Нинішня Бєларусь не може похвалитися гігантськими тиражами енциклопедій і різноманітних агіографій великих людей. Зате в магазинах майже не зустрінеш випадкових відвідувачів. Якщо хтось заходить до книгарні, значить ця людина мотивована. 
А деякі читачі в Бєларусі настільки мотивовані, що готові навіть пожертвувати своєю свободою заради книги. У селі Наслєднікі Дзержинського району стався злочин століття. Два молодих злодії зірвали замок в квартирі одного з будинків. Але вибір вкраденого здивував не тільки жертв, а й слідчих. Пограбовані господарі будинку не дорахувалися 17 книг. Причому мова не йде про рідкісні видання Франциска Скорини або Статуту ВКЛ. Збиток оцінили всього в 150 бєларуських рублів.(орієнтовно 2100 грн. - В.Х). Через якийсь час невдалих книголюбів затримали. Тепер їм загрожує покарання у вигляді виправних робіт або тюремного ув'язнення. Як жартують користальники Всемережжя, зате вони матимуть що почитати в найближчі кілька років.
Мікола Бянько, Беларускае Радыё РАЦЫЯ

Знимка із Всемережжя


Немає коментарів:

Дописати коментар