неділю, 29 січня 2017 р.

Дар'я Ліс:Велика латишська стіна

Часом появляється спокуса побудувати стіни навколо свого житла і таким чином захистити себе...
Розмову про стіну на кордоні вели українці, тепер на черзі - латиші. Латвія збирається побудувати загороду на кордоні з Бєларуссю. Глава Державної прикордонної охорони країни Нормунд Гарбарс розповів про це агентству «LETA». Бюджет сусідів на 2017 рік передбачає фінанси на розробку проекту впорядкування прикордонної зони на кордоні з Бєларуссю.
Безпосередньо споруда "стіни" почнеться не раніше, ніж в 2018 році. Протяжність її поки під питанням, як і гроші в бюджеті Латвії.
На латвійсько-російському кордоні перші три кілометри загороди вже є (то нам не доводиться ображатися?) Планується, що такі заходи допоможуть стримати нелегальних мігрантів. За деякими відомостями, близько трьох десятків нелегалів щорічно потрапляють в Латвію саме через Бєларусь. 30 осіб. Жахлива цифра, правда? Зате стіну будувати - суцільна економія, особливо якщо будуєш за кошти європейського бюджету.
Важко спрогнозувати точно, хто і куди бігти буде. У Кам'янецькому районі на кордоні з Польщею затримали порушника, який втік від кредитів. З Росії до Польщі. Про підозрілого товариша повідомили місцеві жителі, на місце виїхав наряд, i затриманого доставили для слідства, пише газета "Звязда". Розібралися. 32-річний росіянин не мав при собі жодних документів. Розповів, що недавно втратив роботу і не міг виплачувати кредити в банках. Подався до Європи, сподіваючись почати нове життя. Не вийшло - доведеться повертатися на батьківщину і віддавати там борги. Депортація і заборона в'їзду в Білорусь строком на п'ять років. Додатковий "бонус".
Стіни можуть бути різними. Пройшла інформація, що в бєларуських школах заборонять святкувати День святого Валентина. Мовляв, буржуазний непотріб - "продукт сучасної масової культури Заходу"! Чи не православний був той Валентин, ой не православний ... І взагалі, підозрілий товариш.
Коротше, сиди вдома не гуляй ... І така спокуса побудувати стіни і сидіти за ними тихо-тихо, не висуваючи носу в цей божевільний безглуздий світ.

Дар'я Ліс,  Беларускае Радыё РАЦЫЯ
Переклад за текстом : Вялікая латышская сцяна

Немає коментарів:

Дописати коментар