пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Мікола Бянько: Про гламурний совок

У перші дні нового року деякі бєларуси здивували своїм креативом. Причому не лише співвітчизників. Андеграундний російський співак Вася Обломов на своїй обліковці в Твіттері опублікував знимку з упаковкою нової лінійки цукерок від однієї мінської кондитерської фабрики. Цукерки зі смаком ванільним нуги з грушею і корицею оформлені в стилі "гламурний совок", який так люблять ті, хто ностальгує за червоною імперією. Але з однією пікантною різницею. Якщо в СРСР сексу і всього, що з ним пов'язано, офіційно не було, то розробники бєларуських цукерок вирішили довести зворотнє. На упаковці цукерок розташовані два дорослі дядечки інженерної зовнішності, які пасуть очима за двома випускницями в радянській шкільній формі.
Зображення супроводжується текстом, який міг би стати анотацією до фільмів класика еротичного кіно Тінто Браса. Цитуємо дослівно: "Попереду йде дівчина, сонячна така, сексуальна і смішна водночас. Коротка шкільна сукня, білий бант у волоссі. Йде босоніж, а в руці, звичайно, туфлі на височенних шпильках ". Не реклама цукерок, а готова сцена з культової "Пустунки". Подивишся на таку продукцію, і починаєш розуміти, чому деякі хіпстари, народжені в недалеких 1990-х, ностальгують за совком. Вони, можна сказати, цю зниклу державу за такими проявами вивчають. А тут їм - візуальний доказ, що не тільки з соціальною справедливістю в СРСР було все в порядку, але і з іншими сферами.
Добрий Дід Мороз на Лінії Сталіна. Пустунка ​​на цукерках. Бюст любителя балерин Калініна в Свєтлагорську. Як не любити таку державу, де всім добре жилося, солодко їлося і пилося! Рекламісти прекрасно знають, що найпростіший шлях для залучення уваги споживачів - це напівоголене тіло. Бєларуські рекламісти, правда, часто переходять межу в своїх експериментах. Коли читаємо анотацію до фільмів Тінто Браса, а потім дивимося фільми, то ніякого дисонансу нема. Чого не скажеш про бєларуські цукерки з сумнівною еротизацією совєтських школярок. Втім, чого зупинятися на досягнутому. Треба далі розвивати божевільний креатив. Чекаємо на появу нових брендів цукерок типу суфле "Ніжний вертухай" або грильяж "Посиденьки в ГУЛАЗі".

Мікола Бянько, Беларускае Радыё РАЦЫЯ
Переклад за текстом : Пра гламурны савок

Знимка із Всемережжя

Немає коментарів:

Дописати коментар