середу, 22 лютого 2017 р.

Дар'я Ліс:Мова як жертва насильства

21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови, а наступного дня  - Міжнародний день підтримки жертв злочинів. І у випадку з бєларуською мовою це виглядає цілком логічно і навіть символічно. Це спрацьовує. 
Все просто. 21 лютого ми натхненно розповідаємо про нові книги і цікаві заходи, про японку, що читає вірші Бородуліна, про бразильця з тематичної дисертацією, про бєлоруськомовного водія автобуса ... А 22 лютого час згадати, що наша мова тривалий час була жертвою насильства і гноблення,
а також про те, що вона, як жертва насильства, належної соціальної реабілітації (часу на реабілітацію, грошей на неї...) не мала - не дали їй такого шансу! Тому маємо, що маємо - черговий "Бульбаш-хол" біля Куропатів і хлопчиків, які ночують холодами в наметах, намагаючись захистити і мову, і пам'ять про тих, хто за неї боровся і ліг там назавжди - з простреленою потилицею.
У Зеленому лузі, в охоронній зоні біля Куропати, з'явився черговий забудовник і черговий бізнес-центр в перспективі. Наша економіка настільки прекрасно працює, що хлібом не годуй, а дай побудувати черговий бізнес-центр, торговий центр або багатоповерхівку з дорожезними та неекологічними квартирами, які погано продаються. Головне при тому знищити частину і без того невеликої історичної забудови Мінська, а також його зеленої зони. Пиляємо дерева і ставимо чергову висотку на хрестах. Логіка? Справедливість? Важко знайти такі високі матерії в цій сумній історії. Краще цитувати поетів: 
Сто трыццаць дзён няма цяпла. 
У шэрым небе сум зыгуе. 
Пакуль вясна закалыхуе -
Надзея выгарыць датла…
З Алесем Наркевічем важко не погодитися саме зараз, коли знову не вистачає тепла і сонця у всіх сенсах слова ... 
А ще можна зайти в мережу і підписати петицію проти будівництва в охоронній зоні Куропати. Не всі ж можуть переночувати в холодному наметі. Привезти хлопцям їжі і чаю гарячого. Підписати петицію простіше, але і це важливо.

Дар'я Ліс,  Беларускае Радыё РАЦЫЯ
Переклад за текстом : Мова як ахвяра гвалту
Також українською; Вільний Дністер і парочка ГЕСВелика латишська стінаМасова електрифікація? Погнали!,  Живу в Бєларусі..І тим я горджуся? Не носити за плечима,  Країна має знати своїх героїв

На світлині із Всемережжя, активістка спротиву в Куропатах ​Валерія Чарнаморцева

Немає коментарів:

Дописати коментар