неділю, 12 лютого 2017 р.

Уладзімір Хільмановіч:Про яйця і жертовних курей

Поки найкращі мислителі-реформатори, вчені і практики-політики ламають списи щодо господарських моделей і способів розвитку економіки, вихід з кризи винайшов глава сонячного Узбекистану. Новоспечений президент цієї азіатської країни придумав простий природний спосіб. Ні, сонце тут зовсім ні до чого, навіщо воно взагалі, якщо є такі земні світила!
Так ось президент з важко, прости господи, красномовним прізвищем Шавкат Мірзійоєв на зборах в ще важче вимовлюваному Каракалпакстані оголосив, що кожна сім'я Узбекистану, який живе в сільській місцевості, повинна вирощувати і утримувати в домашньому господарстві по 100 курок. Саме по 100 - така ось сакральна цифра. І далі проста, як голобля, математика: мовляв, якщо в кожній такій сім'ї буде 100 курок, то вони знесуть мінімум 50 яєць. Якщо 10 яєць сім'я з'їсть сама, то ще 40 вона зможе продати і таким чином заробити - підсумував винахідливий Мірзійоєв. Тоді і не буде малозабезпечених сімей. Ось такий геніальний узбецький "стрибок тигра", новий "шовковий шлях" від нового вождя нації Шавкат Мірзійоєва. Шлях, який повинен вивести бідних і нещасних у всіх сенсах узбеків з убогості. Але, судячи з усього, розбирається, вибачте, цей новий провідник в сільському господарстві, як свиня в апельсинах. Узбекистан, звичайно, велика за територією країна, але сумніваюся, що подвір'я в бідних селян такі, що там можна тримати аж 100 курок, та ще ж кілька півнів потрібно до них. А більше ста великих птахів - це чимале вже господарство, навіть якщо кредити держава дасть. А по-друге, щоб отримати 50 яєць, скажімо в тиждень, абсолютно непотрібна така кількість несучок. Досить і пару десятків домашніх птахів.
Крім розведення курей, Мірзійоєв заявив ще, що потрібно розвивати дрібне підприємництво. Теза абсолютно правильний, але, на жаль, не розшифрований. Може городянам накажуть голубів розводити? Сказано лише контролюючим органам не перешкоджати роботі підприємців. Але ж у них - у цих органів природа така - вони ж нічого крім "контролю" - читай експропріації не вміють. Якщо ж таке розуміння малого бізнесу як з курми, то тоталітарна каримавская спадщина в Узбекистані буде законсервовано ще надовго. І буде як ще в одній казковій країні: "Тільки взявся за яйця - масло пропало!". 
У Бєларусі ж уже від деякого часу пішли звичним "перевіреним" більшовицьким шляхом. Якщо потрібні яйця - потрібно тиснути і різати курей, які несуть ці золоті яйця. Минулого тижня стало відомо, що заарештовані чергові десять бізнесменів, серед яких є і дуже відомі люди. Схема відпрацьована і проста - підготовлений компромат, виклик, арешт. Потім бізнесмен повинен віддати все, що напрацював роками і навіть десятиліттями, після чого має шанси відразу вийти на свободу. Де вже розійдеться як теля на мотузці. Не маю ні найменшої зловтіхи щодо цього прошарку підприємців, та й співчуття до цих "жертовних курей" мало. Адже це вони, замість того, щоб допомагати громадянському суспільству, суспільно-політичним структурам ще в середині 90-их років минулого століття, на початку 2000-х, коли ситуація в країні не виглядала критичною, сміялися з романтиків-звитяжців і говорили, що краще будуть "робити гроші". Вони не допомагали таким бізнесменам, як Андрій Клімов, Володимир Кудінов, Микола Автуховіч, яких репресували за політичними мотивами. А було зрозуміло ще тоді, що черга дійде до всіх. І ось вона закономірно дійшла. Не знаю як з солідарністю в бізнестоваристві, але мені здається, що ці люди зараз залишилися один на один з державою. Те ж саме і з дрібними і середніми підприємцями, які в останні роки знищуються як клас. Вони також раніше говорили: "ми на свій шматок хліба завжди заробимо". Для досить розумних людей - наївність недозволена. "НЕП» дев'яностих років закінчився. Закінчився разом з великими і халявними російськими кредитами. І настав час колективної відповідальності. За все, що зробили, а головне - за те, що не зробили.
Уладзімір Хільмановіч , Беларускае Радыё РАЦЫЯ


Про минулорічний вступ Уладзіміра Хільмановіча до Союзу бєларуських письменників "Зрілість Хільмановіча"
Світлина із Всемережжя

Немає коментарів:

Дописати коментар