неділю, 12 лютого 2017 р.

Мікола Бянько:Епічна поразка бєларусофобів

Іноді трапляється і на нашій вулиці свято. Унітарне підприємство "Мінськтранс" і депутати Палати представників в унісон відмовили авторам петиції за появу російської мови на проїзних квитках. До цього часу мільйони співвітчизників і гостей столиці цілком собі давали раду з бєларуськомовними проїзними.
Ніхто з користувачів не додумався заплатити карткою "Мінськтранс" в банку або розрахуватися в супермаркеті за покупки. І російськомовні, і бєларуськомовні, і англомовні без проблем розуміють, для чого існують картки з логотипом столичних транспортників. Але не встигли бєларуси розгорнути успішну кампанію за обов'язкове використання бєларуської мови на упаковках товарів, як відреагували ті, кому дуже заважає в житті рідної, для більшості громадян Синьоокої, мови. Відповідь, як то кажуть, була симетричною.
На платформі "Зручне місто" якийсь анонім склепав звернення, згідно з яким нібито порушуються мовні права могутньої купки загальною чисельністю 12 осіб! Заявники не інопланетяни, а нібито місцеві товариші, які виступають за рівноправність двох мов в Бєларусі. З демократичних спонукань, звичайно. Мовляв, який жах! Всі проїзні квитки в громадському транспорті мають написи виключно бєларуською. А бєларуська латиниця - це взагалі катування для громадян ближнього зарубіжжя, які не можуть прочитати жодного слова. Чомусь складається враження, що під цими анонімними громадянами країн ближнього зарубіжжя простежуються не вірмени чи казахи, а цілком собі конкретні носії однієї великої і могутньої мови. Причому в кількості 12 чоловік. Втім, жалюгідний результат компанії за русифікацію проїзних квитків - це показник рівня підтримки бєларусофобів у  суспільстві. І це не може не тішити.
Мікола Бянько, Беларускае Радыё РАЦЫЯ
Переклад за текстом : Эпічная параза беларусафобаў

Знимка з Всемережжя

Немає коментарів:

Дописати коментар