понеділок, 6 лютого 2017 р.

Дар'я Ліс:Вільний Дністер і парочка ГЕС

Бєларуси збирають в інтернеті підписи проти будівництва АЕС. Українці протестують проти будівництва ГЕС на Дністрі - така ось паралель наших днів. На перший погляд, АЕС в Островці - це більш масштабний і ризикований проект, а ГЕС - більш "екологічний". 

За великим рахунком, у всьому важливий баланс. На Дністрі планують побудувати 6 ГЕС за кредитні гроші Євросоюзу. З одного боку, це робочі місця і товар (тобто електроенергія), який можна буде продавати. І перше, і друге для України тут і зараз насправді важливо, але є інша сторона. Екологічні наслідки і проблеми для розвитку туризму - знову приходимо до економіки і грошей, бо їх заробляти можна по-різному. 
Дністер для України - унікальна природна зона. Так вийшло, що русло і береги річки, розташовані вище запланованих гідроелектростанцій, входять в межі чотирьох національних природних парків. Річка нижче запланованих ГЕС - регіональний ландшафтний парк "Дністровський каньйон". Відповідно до Закону "Про природно-заповідний фонд" будівництво об'єктів гідроенергетики в зоні національних природних парків заборонене. Вчені-екологи вважають, що споруда ГЕС зруйнує унікальну екосистему Дністра і поставить хрест на розвитку туризму в регіоні.
 Професор Любомир Царик з Тернопільського національного педагогічного університету стверджує, що ГЕС можна було б будувати на інших річках України, але не на Дністрі, оскільки він має унікальні стінки, для яких побудова стане причиною спотворення та знищення ландшафту. Під загрозу поставлено  одне з семи природних чудес України - Дністровський каньйон з його відшарування сілурійського і девонського періоду віком 400 мільйонів років, які виходять на поверхню і є предметом вивчення науковців з усього світу. У зону підтоплення потрапляють 41 археологічний пам'ятник і 8 пам'яток архітектури. Міністерство екології проти. Екологи та громадські активісти - проти. Місцева влада Івано-Франківської та Тернопільської областей схиляються на бік екологів, але Київ вирішив ГЕС на Дністрі будувати: Кабінет Міністрів затвердив програму розвитку гідроенергетики до 2026 року. У відповідь на такі заходи столичної влади виник громадський рух "Вільний Дністер", а в інтернеті почався збір підписів під петицією "7 кроків для збереження річок України". 

Зібрано лише півтори тисячі підписів, але життя покаже, чим все закінчиться. Хочеться вірити, що українці збережуть щось хороше, що мають, і будуть думати не тільки про сьогоднішній день, а й про майбутнє. Про те, що зможуть залишити і показати нащадкам. Не хлібом єдиним живе людина ... Унікальні природні та архітектурні пам'ятки є не менш важливими, ніж успішні промислові об'єкти. І заробляти на них гроші можна не гірше, особливо якщо добре поворушити мізками.

Дар'я Ліс,  Беларускае Радыё РАЦЫЯ
Переклад за текстом : Вольны Днестр і парачка ГЭС
Також українською; Велика латишська стінаМасова електрифікація? Погнали!,  Живу в Бєларусі..І тим я горджуся? Не носити за плечима,  Країна має знати своїх героїв

Знимка із Всемережжя
П.С. Окрема персональна подяка за швидке реагування

1 коментар: