четвер, 26 січня 2017 р.

Уладзімір Хільмановіч:Робив усе для Бєларусі

У перший день зими надзвичайно важкого для Бєларусі високосного року не стало великого Учителя Алеся Бєлакоза. Вчора Гродненщини попрощалася з цілою епохою бєларуського Відродження, яку представляла ця одна людина. Коріння Алеся Бєлакоза - з Білосточчини, батько його був на заробітках в заокеанській Бразилії, а сам він зробив відомою і прославив тихе, звичайне село Мостовщини - Гудзевічі..

Гудзевічі дійсно зробив знаменитими одна людина - Алесь Бєлакоз. Хоча це село в сучасному Мостовському районі має в своїй історії цілий ряд інших цікавих людей. Музей літературного краєзнавства  Бєлакозом був заснований в 1965-му році. Саме тут постав перший стенд присвячений великий поетесі Ларисі Геніюш. Вона вчилася в Гудзевічах в початковій школі в 1919-20 роках. Про те, як збиралися експонати ходять цілі легенди. І вони - абсолютна правда, яку ми дізнавалися від самого Бєлакоза. На які дипломатичні прийоми і дотепні комбінації він тільки не йшов, щоб знайти ту чи іншу річ, яка пізніше займала гідне місце в експозиції і дбайливо зберігалася. Гудзевський (на варіанті "Гудзевський", а не "Гудзевічській", наполягав саме сам Бєлакоз) музей - справжнє осереддя бєларуської тотожності, відображення нашого минулого. Музей - був справою всього його життя, на яку вчитель не шкодував ні сил, ні здоров'я, ні особистих грошей. 
Бєлакоз, який починав у юності як радикальний хлопець, пізніше вибрав інший напрямок діяльності і через свою подальшу музейну справу зробив вплив на тисячі бєларусів, знайшов культурний ключ, дієвий шлях відбитку на свідомості тих, хто від століть прагнув «людьми зватися», але так і не дозрів до належної суспільно-національної спільноти. Музей ріс, ширився і приростав новими експонатами. Створений на громадських засадах при школі, він у 1990-му році на зорі суверенітету отримав статус державного. І отримав цей знак якості абсолютно заслужено за свою особливість і фонди. 
Музей, який створив Бєлакоз, не залишав байдужим нікого, як і сам його директор. Якщо хто приїжджав в Гудзевічи і повідомляв, що має тільки півгодини, Бєлакоз відразу безпосередньо говорив "до побачення!", Так як звичайні його екскурсії тривали три-чотири години - і цей час пролітав непомітно для відвідувачів.
Музей і його творець зазнали чимало перешкод і випробувань. Люди в "плащах кавового кольору", як їх називав Алесь Миколайович, проводили всілякі "профілактичні" бесіди, стежили за тематикою експозиції і за самим директором. Але навіть за радянських часів ніхто не додумався зупиняти автобуси, які виїхали на екскурсію в Гудзевічі. У новітній, багато в чому ганебний час, трапилося таке, що ще раз підкреслює значимість музею і його творця. Врешті пенсіонера Бєлакоза цинічно виштовхали з посади директора, але чимало часу він продовжував свої незабутні екскурсії. Музей в Гудзевічах і Бєлакоз давно стали синонімами, альфою і омегою звичайнго по суті села, яке стало відомим в загальнобєларуському масштабі. Зараз він зазнав модернізації, але Бєлакоз, як живого символу вже нема. З'явився, правда, в першій залі невеликий бюстик його творця. Під час громадянської панахиди професор Аляксєй Пяткевіч запропонував надати музею імені його засновника, будемо сподіватися, що ця пропозиція буде оформлено документально і нарешті затверджена. 
Життя било цю людини дуже жорстоко. У ранній юності під час війни він втратив батька, який був убитий під час нападу партизан, а вже в старості - сина. Михайло Бєлакоз, також справжній бєларуський патріот, загинув в самому розквіті сил. Алесь Белакоз пережив все. Алесь Бєлакоз не тільки став велетнем бєларуського Відродження. Він рятував людей не тільки духовно, а й винайшов способи фізичного лікування і зміцнення імунітету. Проживши при свідомості і активності 88 років, він на три десятиліття переграв навіть смерть. Важко привести точну статистику, але знаю таких людей, які скориставшись методикою Бєлакоза, зуміли перемогти онкологію, або навчитися жити з нею. Рецепти народної медицини, які винайшов цей чоловік, описані в книгах, які залишилися як і його інші заповіти. Головним з яких був "Все для Бєларусі!". 
Є на світі люди, які повністю виконують свою земну місію. Здається, що Алесь Бєлакоз саме з цього ряду. 
Світла пам'ять!
Уладзімір Хільмановіч , Беларускае Радыё РАЦЫЯ


Про минулорічний вступ Уладзіміра Хільмановіча до Союзу бєларуських письменників "Зрілість Хільмановіча"
Світлина Радыё Свабода

Також див. текст Лявона Карповіча Горкія думкі. Да саракавінаў Алеся Белакоза

1 коментар: